Wat is tak 23 ?

Vroeger was er enkel tak 21

In de eerste jaren van mijn professionele carrière was ik sales bij Royal Nederland Levensverzekeringsmaatschappij die "unit linked" als concept op de Belgische markt bracht. Dat was een ongekend begrip dat geïntroduceerd zou worden. Tot op dat ogenblik waren er enkel klassieke gemengde levensverzekeringen of verdaagd kapitaal zonder tegenverzekering of met tegenverzekering, producten met zware kostenstructuren. Het "unit linked"-verhaal ( aan eenheden gelinkt) werd gekoppeld aan "universal life" waardoor de levensverzekering die lijkt op een bankrekening als het ware in de markt werd gezet.

Het verschil was de niet - gegarandeerde intrestvoet. In 1994 was deze intrestvoet nog 4,25 % wat maakte dat de rendementen van de units in de contracten het al een stuk beter moesten doen om succes te hebben. En dat gebeurde ook in die beginperiode.

Tak 21 = gegarandeerde intrest Tak 23 = niet-gegarandeerde intrest Tak 44 = een combinatie van beide vormen.

Welke producten vind je dan in tak 23?

Ondertussen zijn we meer dan 25 jaar later. Als een van de eerste intekenaars kan ik zeggen dat ik nog steeds mijn eerste contracten heb. Met succes trouwens.

Het huidige aanbod tak 23 fondsen is erg divers en heeft tak 21 als het ware weggeveegd te wijten aan de lage intrestgarantie die tak 21 momenteel biedt.

Tak 23 kom je tegen in groepsverzekeringen, IPT,POZ en VAPZ voor de 2de pijler.

In de 3de pijler vind je ze voor zowel het individueel leven en pensioensparen.

De 4de pijler is het vrij sparen en beleggen en daar vind je deze tak 23 fondsen het meest terug.

Drie soorten: aandelenfondsen - obligatiefondsen en monetaire fondsen.

Klassen: indeling in 7 risicoklassen

Weergave: unitwaarde of eenheidswaarde