Persoonlijke financiële planning

Interview uit een magazine wat ik graag met jullie deel :

“Wat ik doe heet persoonlijke financiële planning, en die persoonlijk staat daar niet voor niets. Met alleen maar advies kom je er vandaag niet meer. Natuurlijk gaat het nog altijd over beleggingsadvies, vermogensopbouw of successieplanning, en bieden wij informatie en advies over een complexe sector. Maar als iemand niet bereid is om risico’s te nemen, heeft het geen zin om hem beursbelegging aan te raden, bijvoorbeeld. Je persoonlijkheid speelt een rol in je financiële beslissingen, en dus houden we vandaag rekening met je financieel DNA.
Als je bij mij komt voor een advies of een rapport, gaan we dus eerst kijken naar wie je bent. Welke zijn je drijfveren, hoe neem je beslissingen en hoe communiceer je.
Op die basis is het voor mij makkelijker om advies-op-maat te geven en het verhoogt uiteraard ook je zelfinzicht.
Dat laatste is belangrijk, want hoe goed je ook een aantal dingen geleerd hebt, op momenten van stress vallen we terug op ons natuurlijk gedrag. Het is dus goed om dat te kennen.

Als je begrijpt hoe iemand in elkaar zit, kan je hem ook juist informeren. Het is niet omdat je van veiligheid houdt, dat je al je geld op een spaarboekje moet parkeren. Wij leggen uit hoe je dat anders kunt aanpakken. We werken ook met doelstellingen, op korte en langere termijn. Studerende kinderen die naar het buitenland willen, een verre reis met de hele familie, 1000 euro extra per maand als je op pensioen bent, dat zijn heel persoonlijke doelen waar je rekening mee moet houden. Je hebt dan ook verschillend advies nodig in verschillende fases van je leven en sommige van mijn klanten ken ik al jaren, zij komen terug telkens als er iets verandert in hun leven.

Weet je, sommige mensen associëren persoonlijk financieel advies met welgestelde klanten, maar eigenlijk zijn het net de mensen die het niet zo breed hebben, die onze hulp kunnen gebruiken.   En advies loont zich doordat de juiste beslissingen kunnen genomen worden om beter en op de juiste manier te kunnen handelen.  Ervaring loont ook.

Tekst werd 13 jaar geleden gepubliceerd en is nog steeds brandend actueel !

Benieuwd hoe wij hiermee kunnen helpen?