Sparen in tak 23

woman in brown and black floral dress sitting on brown wooden chair                                         Breng je pensioenbehoeften in kaart

Vanaf pensioenleeftijd zal de tijd anders worden ingepland.  In de beginjaren na pensioen zie je dat mensen de lang gedroomde wensen invullen : op vakantie gaan naar de ultieme bestemming, iets met de kleinkinderen organiseren, een extra verwenvakantie inplannen, de huwelijksreis overdoen, een hobby beoefenen,  kortom er zal iets meer cash moeten voorzien worden in de beginperiode.  Nadien moet de jaarlijks weerkerende behoefte worden ingevuld.

Bovenop de wettelijke pensioenuitkering en bovenop de maandelijkse opname om in gewone levenskosten te voorzien heb je nog grootse plannen !  Je wil de kleinkinderen een spaarplan geven, je geeft hen als steun de premiebetaling van hun levensverzekering, maar die kosten komen elk jaar terug !  Let dus op.

 

Stel dat je 15.000 EUR voorziet voor extraatjes

 

Indien je gedurende 20 jaar 15.000 EUR budget wil voorzien voor extra uitgaven dan zal er om en bij de 200.000 EUR moeten liggen vanaf de pensioenleeftijd.  We rekenden dat deze belegging een rendement van 6 % gemiddeld haalt over deze 20 jarige periode en hebben rekening gehouden met een inflatie van 2 %.

 

Je maakt best een tijdsbalk

 

Om zowel je beleggingen als je vastgoedinvesteringen in kaart te brengen raden wij je aan om een tijdsbalk op te maken.

Hierop duid je aan wanneer er een belegging of een spaarcontract op uitkeringsdatum komt en je vermeldt daarnaast het bedrag.

Naast de inkomsten zet je ook de uitgaven, enerzijds je maandelijkse periodieke opname om je wettelijk pensioen aan te vullen, anderzijds de 15.000 EUR voor de extraatjes.

Zo kan je ook het vastgoed na periodes van 5 à 10 jaar evalueren op hun rendement op hun potentiële meerwaarde.

Zo breng je in kaart wanneer er een uitkering van een contract komt of een uitkering en kan je de opnamemomenten beter plannen.

 

Onvoorziene gebeurtenissen

 

Je kan langdurig ziek worden, een ongeval krijgen of je kan je partner verliezen en in elk van deze gevallen zal je kostprijs verhogen.  Het is belangrijk dat je in de mate van het mogelijke een deel van je investeringen flexibel en gemakkelijk toegankelijk houdt !

 

Benieuwd hoe wij hiermee kunnen helpen?